Zoeken
Veelgestelde vragen

Zonnepanelen

Alles over de werking van de zonnepanelen en toebehoren

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Ik zie geen LED lampje branden en ook geen weergave op het display?

Indien de zoninstraling te laag is, bijvoorbeeld in de avond en nacht, dan schakelt de omvormer zichzelf uit. U kunt aan het LED lampje op de omvormer zien of deze is ingeschakeld. Indien deze op groen staat bent u zonnestroom aan het opwekken. Als het LED lampje uit is dan is de zoninstraling te laag en wekt de omvormer niets op, hierdoor zal de display ook geen weergave geven.

Op het scherm van de omvormer is niets te zien.

De omvormer is alleen ingeschakeld op het moment dat er genoeg zonlicht op de zonnepanelen valt. Als de zoninstraling te laag is, bijvoorbeeld ’s avonds of ‘s nacht, dan schakelt de omvormer zichzelf uit en er wordt dan niks weergegeven op het scherm van de omvormer. Wanneer de zon weer gaat schijnen, zal de omvormer automatisch weer inschakelen en zal er weer zonne-energie worden opgewekt. Aan het LED lampje op de omvormer kunt u zien of deze is ingeschakeld. Indien deze op groen staat bent u zonnestroom aan het opwekken.

Er brandt een rood lampje op de omvormer.

Als een rood lampje brandt op de omvormer dan is deze niet in werking. Dit komt voor wanneer er een storingsmelding te zien is op de omvormer. Bij een storingsmelding kunt u contact opnemen met onze storingsdienst.

Hoe kan het dat de opwekking van mijn zonnepanelen per dag verschillen?

De hoeveelheid energie die wordt opgewekt, is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die op de zonnepanelen valt. In de winter zullen de zonnepanelen dus minder opwekken dan in de zomer.

De opwekking van mijn zonnepanelen komt niet overeen met de teruglevering.

De stroom die de zonnepanelen opwekken, wordt eerst in de woning gebruikt door de apparaten welke op dat moment stroom nodig hebben. De hoeveelheid opgewekte energie die overblijft, zal worden terug geleverd aan het elektriciteitsnet. De teruglevering is gelijk aan de opwekking van de zonnepanelen minus het actuele verbruik in uw woning. De hoeveelheid energie die uw zonnepanelen hebben opgewekt, kunt u alleen aflezen op het scherm van uw omvormer. De thermostaat in de woonkamer laat alleen de opgewekte energie van uw warmtepomp zien en dus niet die van uw zonnepanelen.

Hoe werken zonnepanelen?

Het zongerichte dak van uw woning is voorzien van zonnepanelen, waarmee u uw eigen stroom op een duurzame wijze kunt opwekken. De zonnepanelen vormen het belangrijkste onderdeel van uw zonnepanelen installatie, welke verder bestaat uit een omvormer die bij u op zolder in de installatiekast is geplaatst. De zonnepanelen zetten directe én diffuse zoninstraling op in gelijkstroom energie (DC). De omvormer zet deze gelijkstroom energie (DC) om naar bruikbare wisselstroom (AC). Deze zonnestroom wordt als eerste verdeeld over de elektrische apparaten die op dat moment om energie vragen in uw woning. Op het moment dat de energieproductie groter is dan de energievraag, levert u stroom terug aan het net en loopt uw elektriciteitsmeter terug. De omvormer schakelt zichzelf uit als er niet voldoende instraling is.

Hoe lees ik mijn omvormer af?

Op de omvormer zelf kunt u naast de toegepaste instellingen de opgewekte energie in kilowattuur (kWh) van die dag aflezen. Ook kunt u de totale opgewekte energie in kilowattuur (kWh) van uw zonnepaneleninstallatie aflezen. U kunt door de instellingen gaan door rustig éénmaal op de omvormer te kloppen, door nogmaals op de omvormer te kloppen gaat u naar de volgende instelling toe. Indien de zoninstraling te laag is, bijvoorbeeld in de avond en nacht, dan schakelt de omvormer zichzelf uit. U kunt aan het LED lampje op de omvormer zien of deze is ingeschakeld. Indien deze op groen staat bent u zonnestroom aan het opwekken.

Meer informatie

Mijn vraag staat er niet bij ...

Als uw vraag niet beantwoord wordt via de “veelgestelde vragen” kunt u uw vraag stellen via het contactformulier.

Contact Terug naar alle vragen